ßßß Cookit - przepis na Róże z plastycznej czekolady

Róże z plastycznej czekolady

nazwa

Wykonanie

Róże są zrobione z białej i ciemnej czekolady. Bardzo ładnie
prezentują się na tortach. I co ważne są jadalne, i bardzo szybko
znikają wraz z tortem.
Składniki na czekoladę plastyczną:
1 tabliczka czekolady 100 g - (białej lub ciemnej)
40 g miodu sztucznego lub prawdziwego.
papier do pieczenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Dodajemy miód i szybko mieszamy.
Gorącą masę wykładamy na papier do pieczenia, cienko
rozsmarowujemy i pozostawiamy na 3 -4 godzin do wyschnięcia.
Następnie zdejmujemy czekoladę z papieru, ugniatamy kulę.
Zawijamy w folię i przechowujemy w lodówce.
Jeżeli chcecie wykonać róże wyjmujecie masę z lodówki,
lekko ją ugniatacie, oczywiście najlepiej robić to w rękawiczkach
ochronnych. Jak czekolada będzie plastyczna, taka jak modelina,
kładziecie ją na papier do pieczenia i wałkiem lekko wałkujecie,
aż do uzyskania odpowiedniej grubości. Z tak przygotowanych
placuszków, nożykiem wycinacie płatki róż i składacie w kwiat.
Zaczynajcie od najmniejszych płatków a kończcie na największych.
Wykonane róże można przechowywać w lodówce w szczelnie
zamkniętych pojemnikach lub foli.
Źródło:http://dag5992.blogspot.com/2013/11/roze-z-plastycznej-czekolady.html