Wykonanie
Róże są zrobione z białej i ciemnej
czekolady. Bardzo ładnieprezentują się na tortach. I co ważne są jadalne, i bardzo szybkoznikają wraz z
tortem.Składniki na
czekoladę plastyczną:1 tabliczka
czekolady 100 g - (białej lub ciemnej)40 g
miodu sztucznego lub prawdziwego.papier do pieczenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce.Dodajemy
miód i szybko mieszamy.Gorącą masę wykładamy na papier do pieczenia, cienkorozsmarowujemy i pozostawiamy na 3 -4 godzin do wyschnięcia.Następnie zdejmujemy
czekoladę z papieru, ugniatamy kulę.Zawijamy w folię i przechowujemy w lodówce.Jeżeli chcecie wykonać róże wyjmujecie masę z lodówki,lekko ją ugniatacie, oczywiście najlepiej robić to w rękawiczkachochronnych. Jak
czekolada będzie plastyczna, taka jak modelina,kładziecie ją na papier do pieczenia i wałkiem lekko wałkujecie,aż do uzyskania odpowiedniej grubości. Z tak przygotowanychplacuszków, nożykiem wycinacie
płatki róż i składacie w kwiat.Zaczynajcie od najmniejszych
płatków a kończcie na największych.Wykonane róże można przechowywać w lodówce w szczelniezamkniętych pojemnikach lub foli.