Wykonanie
Kruchy spód:175 g
mąki (dałam krupczatkę)125 g zimnego
masła, pokrojonego w kostkę4 łyżki
brązowego cukruMasa
toffi:55 g
masła4 łyżki
brązowego cukru400 g skondensowanego
mleka z puszki (słodzone)Polewa:200 g
czekolady deserowej1/4 szkl.
śmietanki 30%Wykonanie:Kwadratową formę o
boku 23 cm wysmarować
masłem. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 st.C. Połączyć wszystkie składniki na kruchy spód i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Wyłożyć
ciastem dno formy; ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku przez ok. 20 min., aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia. Przygotować masę: w rondelku umieścić
masło,
cukier brązowy i
mleko skondensowane. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień i gotować przez 4-5 min., aż masa
toffi zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Wylać masę na kruchy spód i pozostawić do ostygnięcia. Kiedy
toffi stężeje, do rondelka wlać ¼ szkl.
śmietanki, wraz z pokruszoną
czekoladą. Postawić na małym ogniu i cały czas mieszając – roztopić
czekoladę. Wylać
czekoladę na masę
toffi; rozprowadzić starannie. Postawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Przed podaniem kroić ciasto na niewielkie kwadraty. Przechowywać w lodówce.Smacznego!