Wykonanie
Tapioka to
skrobia ekstrahowana z bulwy
manioku. Roślina została sprowadzona przez portugalskich i hiszpańskich odkrywców do większości
krajów Indii Zachodnich i Afryki i Azji, w tym Filipin i na Tajwan;
maniok jest obecnie uprawiany na całym świecie.Zaletami tapioki jest
między innymi fakt, że nie zawiera glutenu; nadaje się więc dla osób cierpiących na celiakię. Z tapioki można upiec
chleb, ciasta, zrobić z niej budynie i
puddingi. Tapioca
pudding jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, gdzie dzieci przezwały go żabim skrzekiem ze względu na wygląd namoczonych w
mleku perełek.
W Polsce tapioka znana jest najbardziej jako dodatek do bubble tea. Bubble tea przywędrowała z Tajwanu, a obecnie znana jest na całym świecie. Kuleczki z tapioki dodawane do tego
napoju nazywane są bōbà, co w dialekcie mandaryńskim oznacza coś dużego.
Napój powstały z wymieszania perełek tapioki i
herbaty nazywa się zhēn zhū nǎi chá. W domu można przyrządzić własną bubble tea; wystarczy kupić w sklepie orientalnym perełki tapioki (uwaga; czarne, nie białe!) i podgotować je ok. 5-6 minut,Tapioka nie zawiera niestety żadnych znaczących wartości odżywczych, ale ze względu na swój wiążąco-zagęszczający charakter świetnie działa jako zastępca dla wielokrotnie bardziej kalorycznej
skrobi ziemniaczanej, zwłaszcza w budyniach,