ßßß Cookit - przepis na Tapioka - Od Bubble Tea Do Chudości

Tapioka - Od Bubble Tea Do Chudości

nazwa

Wykonanie

Tapioka to skrobia ekstrahowana z bulwy manioku. Roślina została sprowadzona przez portugalskich i hiszpańskich odkrywców do większości krajów Indii Zachodnich i Afryki i Azji, w tym Filipin i na Tajwan; maniok jest obecnie uprawiany na całym świecie.
Zaletami tapioki jest między innymi fakt, że nie zawiera glutenu; nadaje się więc dla osób cierpiących na celiakię. Z tapioki można upiec chleb, ciasta, zrobić z niej budynie i puddingi. Tapioca pudding jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, gdzie dzieci przezwały go żabim skrzekiem ze względu na wygląd namoczonych w mleku perełek.
W Polsce tapioka znana jest najbardziej jako dodatek do bubble tea. Bubble tea przywędrowała z Tajwanu, a obecnie znana jest na całym świecie. Kuleczki z tapioki dodawane do tego napoju nazywane są bōbà, co w dialekcie mandaryńskim oznacza coś dużego. Napój powstały z wymieszania perełek tapioki i herbaty nazywa się zhēn zhū nǎi chá. W domu można przyrządzić własną bubble tea; wystarczy kupić w sklepie orientalnym perełki tapioki (uwaga; czarne, nie białe!) i podgotować je ok. 5-6 minut,
Tapioka nie zawiera niestety żadnych znaczących wartości odżywczych, ale ze względu na swój wiążąco-zagęszczający charakter świetnie działa jako zastępca dla wielokrotnie bardziej kalorycznej skrobi ziemniaczanej, zwłaszcza w budyniach,
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2015/01/tapioka-od-bubble-tea-do-chudosci.html