Wykonanie
1 kg
chipsów w ulubionym smaku za 1 zł, czy to możliwe? Tak, wystarczy zrobić je samemu w domu ;)
Ilość składników na 1 kg
chipsów ziemniaczanych.Składniki:- 1,5 l
oleju słonecznikowego- 1,5 kg
ziemniaków- ulubiona
przyprawa- spory garnek- obierak do
ziemniaków, ew. nóż- papierowy ręcznikPrzygotowanie.
Ziemniaki myję, jeżeli są to stare
ziemniaki (gruba, ciemna skórka), to trzeba obrać je ze skórki. Ja przygotowałam z
młodych. Tnę
ziemniaki na plastry 1-2 mm grubości. Do garnka wlewam
olej i podgrzewam. Odpowiednią temperaturę sprawdzam przez zanurzenie końca plastra w
oleju, jeżeli
olej zaczyna skwierczeć to można wrzucać pierwsze plastry.
Ziemniaki wrzucam po kilka sztuk, tak aby nie nakładały się na siebie. Smażę z obu stron, do momentu aż się zarumienią. Wyciągam gotowe
chipsy i osuszam na ręczniku. Sypię ulubioną
przyprawą i zajadam. Z 1,5 kg
ziemniaków wychodzi około 1 kg
chipsów.Smacznego!