Wykonanie
Pulpety - kulki z pulpy, miazgi czyli. Sos prosty, ale ciekawy w smaku. Przypomina mi okres, kiedy za studenckich czasów pojechałem do Londynu. Najtańszym
alkoholem dostępnym na rynku był Cider, więc był najlepszym sposobem na dobrą imprezę.
Gin z hipermarketu z białą etykietką też był tani, bo pewnie dotowany przez królową, ale ostro się
potem odbijało sosną, bo przecież nie jałowcem. W każdym razie ten sos przypomniał mi smak cydru -
drożdże plus
jabłka.Składniki:2 puszki
czerwonej fasolipół
torebki kaszy gryczanejbułka tartadrożdżesok jabłkowy
Wykonanie:Z
fasoli odlewamy zalewę i miksujemy ziarna na jednolitą masę. Może być mniej jednolita.Dodajemy
kaszę gryczaną i trochę
bułki tartej, bo coś nam musi w miarę związać masę. Toczymy małe kulki i smażymy.
Drożdże kruszymy i smażymy na patelni aż się rozpuszczą. Dolewamy trochę
soku jabłkowego. Pamiętajmy o tym, że jak ostygnie to zacznie gęstnieć, a sos podajemy na zimno.