ßßß
Wykonanie:Groch moczymy całą noc. Płukamy i gotujemy do miękkości. Jeśli nie podoba nam się konsystencja po ugotowaniu to mielimy blenderem. Dobrze jak jest lekko "pływająca", bo coś musi nam spowodować, że kasza napęcznieje. Dodajemy przyprawy i kaszę. Co do przypraw to ja idę na łatwiznę i stosuję gotowe mieszanki ale każdy może mieć inne preferencję. Moim zdaniem nie może zabraknąć gałki muszkatołowej. Układamy masę w formie. Ogórki są tu opcjonalnie żeby poprawić wizerunek. Układamy wzdłuż żeby po przekrojeniu pokazały nam się dwie kropki niczym w popularnych 20 lat temu tanich ciastach z paczki :) Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 150 °C. Myślę że 30 minut wystarczy. Po tym podnosimy trochę temperaturę, żeby wierzch się przypiekł.
Organizator: KasiaJOrganizator: Aniko