Wykonanie
1 kg
mąki z pszenicy durum(u mnie 50% pszenicy durum, 30% bardzo drobnej bialej
kaszy manny, 20%
mąki chlebowej)500-550g
wody3 łyżeczki
soli morskiejTen przepis nie nadaje się do wyrabiania w mikserze; trzeba będzie wyrabiać ręcznie.Początkowo będzie to trochę trudne lecz ostatecznie ciasto stanie się bardziej miękkie i jedwabiste w dotyku .Przesiać
mąkę bezpośrednio na stolnicę, zrobić wgłębienie w środku „górki”
mąki, umieścić w nim zakwas i stopniowo dodawać
wodę do zakwasu. Mieszać, aż zakwas się lekko rozrzedzi. Dodawać
wodę rownocześnie zagarniając
mąkę do środka zakwasu. Dalej wyrabiać dolewając resztę
wody i
sól aż wszystkie skladniki połączą się w jednolitą masę.Wyrabiac tak długo aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Zajęło mi trochę czasu, z krótkimi przerwami. Nie ma potrzeby się spieszyć. Jeśli ciasto jest nadal niejednolite i suche, dodać więcej
wody i tyle
mąki, aby uzyskać gładkie ciasto o konsystencji ciasta
plasta. Na tym etapie ciasto jest jedwabiste i przyjemne w użyciu.Rozpłaszczyć ciasto rękoma i złożyć na trzy. Obrócić o 90 stopni i złożyć na 3, Czynność tę powtórzyć 3
razy. Przykryć ciasto i pozwolić mu odpocząć 30 minut i ponownie spłaszczać i składac 4
razy.Przykryć i wstawić do lodówki na noc.Rano wyjąć przykryte ciasto na 30-60 minut tak by osiągnęło temperaturę otoczenia.Wyłożyć ciasto na oprószoną
mąką stolnicę i podzielić je na 3 lub 6 sztuk. Podzieliłam moje na 3 z czego wyszły
chlebki dlugości 35-40 cm po upieczeniu.Uformować grube wałeczki z zaokrąglonymi końcami, podobnie jak na zdjęciach u góry i zrobić ręką jak najgłębsze podłużne wgłębienia uważając by nie przerwać ciasta na pół.Złożyć ciasto wzdłuż wgłębień, odwrócić
spodem do góry, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godzin.Nagrzać piekarnik do 250 C z płaskim naczyniem na spodzie dla pary.Po wyrośnięciu delikatnie odwrócić
chleby spodem do góry, naciąć zgodnie ze zdjęciem lub według własnego uznania. Ja nacięłam wielokrotnie co 1,5 cm średnicy tak, jak kroi się
chleb, tylko nie do końca. Zrobiłam również małe cięcia na przeciwnych stronach„ogonków. Wygiąć końce nie uszkadzając nacięć. Musiałam ponownie naciąć niektóre z nich po wygięciu.
Chleb wsunąć do piekarnika i natychmiast wlać szklankę wrzątku. Piec z parą przez 10minut, następnie piec przez kolejne 15-20 minut w niższej temperaturze (w moim przypadku do 200 ° C) uważając by
chleb nie zanadto się zrumienił.Wystudzić na kratce.