ßßß
Na kolejnej liście wypieków drożdżowych i na zakwasie prezentuje się 39 pozycji. Tym razem są to same wytrawne wypieki. Nie zgłoszono ani jednego słodkiego specjału. Listę opanowało pieczywo w różnych formach. Bardzo mnie to cieszy, bo właśnie pieczywo fascynuje mnie najbardziej. Tym razem listę udało mi się podzielić na trzy grupy. W pierwszej są chleby, w drugiej bułki, a w trzeciej pieczywo chrupkie, pizze, foccacie. Podział jest oczywiście bardzo swobodny i ma służyć ciekawszej prezentacji pieczywa.Do "Na zakwasie i na drożdżach" dołączyły włoskie piekarki Barbara i Simona . Zachęcam do odwiedzenia ich blogów, wypróbowania i skomentowania ich wspaniałych wypieków. Język nie musi być problemem. Można skorzystać z Translatora. Możemy wspólnie wspomóc się w tłumaczeniu najciekawszych przepisów. Warto wymieniać się doświadczeniami i poznawać tradycyjne wypieki innych regionów, poznawać inne metody robienia pieczywa.Zapraszam do korzystania z list . Odwiedzajmy swoje blogi. Komentujmy zgłoszone tu wypieki, a najlepiej pieczmy je, wymieniajmy się doświadczeniami i propagujmy wokół pieczenie domowego chleba. Pomysłów, jak widać niżej, jest nieskończenie wiele. Pieczywo upieczone z tego samego przepisu może być prezentowane na jednej liście. Taki chleb czy bułki upieczone i zaprezentowane przez kilka osób mogą tylko zachęcić innych do skorzystania z przepisu, bo oznacza to, że został on sprawdzony i można śmiało z niego korzystać. Na tej liście takimi upieczonymi przez różne osoby chlebami są Chleb Młynarza, Chleb Południowy czy Chleb orkiszowy.Lista wrześniowa "Na zakwasie i na drożdżach" jest już otwarta. Może macie pomysły jak ją uatrakcyjnić. Co do niej dodać? Jak jeszcze efektywniej rozpropagować pieczenie chleba domowego wśród naszych znajomych, sąsiadów?ChlebyBułkiInne wypieki