Wykonanie
Jestem pytana o pieczenie
chleba w glinianym garnku. Taki garnek, zwanym rzymskim, to bardzo przydatne naczynie w kuchni, a do tego na ogół bardzo urodziwe. Przygotowywane w nim potrawy pieką się w wilgotnym powietrzu, parze
wodnej, która uwalnia się ze ścian zwilżonego wcześniej garnka, dzięki
czemu wychodzą chrupiące i soczyste. Podobnie jest z
chlebem. Z żadnej, nawet najlepszej formy metalowej nie wyjdzie tak aromatyczny i chrupiący
chleb, jak z garnka rzymskiego. To zasługa gliny, która dobrze kumuluje ciepło i parę
wodną.
Chleb ma warunki podobne do tych w piecu
chlebowym.
Garnki są w środku szkliwione i nieszkliwione. Garnki szkliwione, z błyszczącym wnętrzem nie sprawiają problemów.
Chleb do nich nie przywiera. Oczywiście przed pieczeniem je również należy posmarować i posypać
otrębami.Garnki nieszkliwione, zwłaszcza nowe wymagają szczególnie dokładnego posmarowania tłuszczem, najlepiej
masłem lub
olejem słonecznikowym i posypania
otrębami.
Zanim użyjemy garnka do pieczenia
chleba należy go namoczyć w wodzie wraz z pokrywką. Ja moczę pół godziny. Producent poleca moczenie piętnastominutowe. Namoczony garnek osuszamy ściereczką kuchenną i smarujemy oraz posypujemy
otrębami. Umieszczamy w nim wyrobione ciasto
chlebowe. Powinno zajmować minimum połowę garnka, aby upieczony bochenek miał odpowiednią wysokość. Garnek przykrywamy pokrywą i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie tak jak zwykle, wstawiamy przykryte naczynie do zimnego piekarnika . Nastawiamy wymaganą w przepisie temperaturę (zwykle 230 stopni) i pieczemy
chleb, ciągle przykryty. Gdy piekarnik osiągnie nastawioną temperaturę odkrywamy ostrożnie garnek i dalej pieczemy
chleb już odkryty. Po 10-15 minutach zmniejszamy trochę temperaturę, aby
chleb nie przyrumienił się zbyt silnie. Ogółem po 30-40 minutach
chleb powinien być gotowy.W garnku glinianym można piec bez wahania wszystkie rodzaje
chleba. Przy żytnich szczególnie przyłóżmy się do smarowania garnka.
Chleby z moich garnków wychodzą bez problemów, jak widać na zdjęciach. Jednak gdy piekłam pierwszy raz
chleb w zupełnie nowym garnku, tym ze zdjęcia wyżej (zdj. z 28.10.2009)
chleb wyrósł mi tak bardzo, że przykleił się do pokrywki, której oczywiście nie posmarowałam :)))
W tej chwili w sklepach internetowych jest bardzo duży wybór garnków glinianych w najróżniejszych cenach. Garnki oryginalne Romertopf maja bardzo wysoką cenę, są starannie wykończone i pięknie zdobione. Jest też duży wybór garnków znacznie tańszych, a równie pięknych i funkcjonalnych np. z transylwańskiej gliny, wykonanych przez węgierskich garncarzy.Można też znaleźć inne, ciekawe formy gliniane do przyrządzania i podawania potraw.(dopisek z dnia 13-02-2014)Polecam mój
Zwykły chleb pszenno-żytni do upieczenia w dużym 4-5 litrowym garnku.W garnku 2,5 litra pieczemy ten
chleb z mniejszej ilości ciasta (1,2-1,4 kg) czyli trzeba sobie przepis przeliczyć, pomniejszyć.Ciasto włożone do namoczonego garnka, przed wyrośnięciem powinno zajmować połowę lub trochę więcej niż połowe objętosci garnka. Jeżeli będzie go więcej, należy zachować czujność. Bochenek po umieszczeniu go w zimnym piekarniku jeszcze rośnie i może przywrzec do pokrywy garnka.