Wykonanie
+300ml
śmietany 36%,+300g
czekolady (2 gorzkie, 1
mleczna),+1 kostka
masła w tym troszeczkę zostawić do posmarowania blachy,+1 słoiczek
masła orzechowego,+270g ( czyli 3/4 dużego opakowania),+herbatników
kakaowych petit beurre,Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym
masłem.Wyłożyć na blachę do tarty o średnicy 26cm wysmarowaną
masłem.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 10 minut.Wyciągnąć i wyłożyć na ciasto
masło orzechowe.Najlepiej wyłożyć zawartość słoiczka na ciepłe ciasto i wstawić do jeszcze ciepłego piekarnika( już wyłączonego)
masło się rozpuści i samo się pięknie rozleje po tarcie bez obaw, że spód się zniszczy .Do garnka wlewamy
śmietankę i zagotowujemy.Do gotującej się
śmietanki wrzucić pokruszoną
czekoladę i wszystko razem wymieszać.Dodana łyżeczka
masła do masy czekoladowej sprawi dodatkowo, że masa będzie pięknie błyszczeć.Masę wylać na tartę i wstawić całość do lodówki. Po około 2 godzinach jest gotowa.Przechowywać w lodówce.Smacznego