Wykonanie

Dokładny schemat hodowania zakwasu żytniego:Dzień Iwymieszać 1/2 szkl
mąki żytniej typ 2000 z 1/2 szklanki letniej
wody i skórką z kromki
chleba razowegopo 12 godzinach zakwas ponownie wymieszaćDzień IIpo 24 godzinach od nastawienia zakwasu dokarmić go 2 łyżkami
mąki żytniej typ 2000 wymieszanej z 2 łyżkami letniej przegotowanej
wody, wymieszać,po 12 godzinach zakwas ponownie wymieszaćDzień IIIpo upływie 12 godzin od ostatniego mieszania zakwas dokarmić 2 łyżkami
mąki żytniej typ 2000, 2 łyżkami letniej przegotowanej
wody, wymieszaćpo 12 godzinach zakwas ponownie wymieszaćDzień IV-VIIpo upływie 12 godzin od ostatniego mieszania zakwas dokarmić 1 łyżką
mąki żytniej oraz 1 łyżką letniej przegotowanej
wody, wymieszaćpo upływie 12 godzin od dokarmiania zakwas wymieszać

Po mniej więcej tygodniu nasz zakwas będzie gotowy. W lodówce zakwas przechodzi w stan spoczynku i nie wymaga ciągłego dokarmiania, można go przechowywać nawet do 2 tygodni. Jednak przed pieczeniem lub kolejnym dokarmieniem należy go"ożywiać". Polega to na wyjmowaniu z lodówki naczynia z zakwasem, przemieszaniu zawartości i pozostawieniu zakwasu na kilka godzin w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu, aby zakwas się "obudził". Po 8-12 godzinach dokarmiamy go mieszanką żytniej
mąki typ 2000, letniej przegotowanej
wody.Ja nie jestem zwolenniczką trzymania w lodówce dwóch zakwasów. Wystarczy przed pieczeniem dokarmić zakwas
mąką pszenną i już mamy zakwas pszenny.