Wykonanie
Aby przygotować
konfiturę malinową z
wiśniowym likierem szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z
przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
1 kg
malin, 1 kg
cukru, 3 szklanki
wody, 2 łyżki
likieru wiśniowego, łyżka startej
skórki z cytrynySkładniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:W dużym naczyniu rozpuścić
cukier w wodzie, nie dopuszczając do zagotowania. Do
syropu dodać
skórkę z cytryny, włożyć
owoce, zwiększyć ogień - gotować
konfiturę 15 minut bez przykrycia i mieszania. Kilkakrotnie wstrząsnąć naczyniem. Zmniejszyć ogień, do
konfitury wlać
likier, dokładnie wymieszać starając się nie pognieść
owoców, trzymać jeszcze na ogniu 5 minut bez gotowania.
Konfiturę przekładać do gorących, wysterylizowanych słoiczków. Zamknąć po wystudzeniu.