Wykonanie
Jesteśmy pesymistami.Lubimy narzekać.Nie znosimy, gdy ktoś ma lepiej od nas.Zazdrościmy.Złorzeczymy.Ciągle się porównujemy.Boimy się zmian, nowego.Widzimy ciemne strony.Hodujemy w sobie zawiść i pretensje do całego świata.Obchodzi nas, jak oceniają nas inni.Chcemy, by to nam zazdroszczono.Musimy być lepsi: niż kolega z pracy, sąsiad z przeciwka, koleżanka z dzieciństwa.Więcej zarabiać, jeździć lepszym (czytaj ''droższym'') autem, być szczuplejszym, robić zakupy w wypasionych butikach.Lubimy rozdrapywać rany. Patrzeć wstecz.Oceniać.I celebrować rocznice. Najlepiej te tragiczne.Tak jakby to one czyniły nas wyjątkowymi.Jesteśmy nieszczęśliwi. Mizerni. Znudzeni życiem.My, Polacy.Dlaczego tak wielu z nas nie patrzy z optymizmem w jutro?Dlaczego nie dostrzegamy nowych szans w tym, co nieznane?Dlaczego zawsze skupiamy się na negatywach?I zamiast działać i próbować coś zmienić, wolimy się umartwiać i narzekać.Biernie marudzić.Złościć się.Rozpamiętywać.ŻalićWinić wszystkich wokół.Polski kanon cnót narodowych. Z dziada pradziada.Tymczasem życie płynie."Dziś" ani "teraz" nie zdarzy się drugi raz.I tylko od nas zależy jak je wykorzystamy.Można zawsze szukać czarnych stron, ale po co?Czy nie lepiej ruszyć tyłek z kanapy i zrobić ten krok, na lepsze?W końcu zawsze jest jakieś wyjście.A nawet, jeśli się sparzymy, to ze świadomością, że spróbowaliśmy.Że nie czekaliśmy biernie, aż świat zakręci się wokół nas.Bo to MY nim kręcimy.A radość z cudzego szczęścia wcale nie boli.Tę cenną lekcję dała mi EMIGRACJA .Te
ciasteczka to mój pierwszy wypiek z lawendą.Dotychczas smak nieznany. Od teraz bardzo lubiany:)

(przepis Liski z książki "White
Plate. Słodkie")150 g
masła120 g drobnego
cukru2
żółtka220g
mąki pszennej1 łyżka świeżych kwiatków lawendy (dałam suszone)1-2 łyżki grubszego
cukru (do obsypania
ciasteczek)1
białko (do posmarowania)
Masło utrzyj z
cukrem na puszystą masę. Dodaj
żółtka i zmiksuj całość. Dosyp
mąkę wymieszaną z lawendą i zagnieć lśniące ciasto (w razie potrzeby lekko podsyp
mąką). Podziel ciasto na 2 części i z każdej uformuj wałek o średnicy 3 cm. Nożem odcinaj plastry grubości 1 cm.Ułóż
ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok. 3-4 cm odstępach. Każde z nich posmaruj
białkiem i posyp odrobiną
cukru.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 10-15 min (aż się lekko zezłocą).Przełóż
ciasteczka na kratkę kuchenną do wystudzenia. Przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce (jeśli jakieś ocaleją ;)