ßßß Cookit - przepis na Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy

nazwa

Wykonanie

Przygotowanie aromatycznego domowego cukru waniliowego jest banalnie prosta. Możemy do tego celu wykorzystać świeżą laskę wanilii lub pustą, bez nasionek. Jeżeli korzystamy z wanilii wcześniej przetworzonej należy ją wcześniej delikatnie osuszyć na ręczniku papierowym by cukier nie był zbyt wilgotny i nie zbijał się w grudki.
składniki:
1 świeża laska wanilli lub 2-3 laski wcześniej wykorzystane
500g cukru białego lub brązowego
Jedna świeża laska wanilli zaromatyzuje nam aż 0,5l słoiczek cukru.
Wykorzystane laski należy przeciąć na dwie części, wbić w cukier i wstrząsnąć słoikiem. Świeżą laseczkę należy przeciąć wzdłuż, wyskrobać nożem ziarenka wanilii i przełożyć je do słoika. Pustą laskę przecinamy na dwie części i również umieszczamy w słoiku. Słoik należy dokładnie zakręcić i wstrząsnąć by ziarenka wanilii dobrze wymieszały się z cukrem. Odstawić na minimum tydzień.
Gotowe:)
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2014/01/domowy-cukier-waniliowy.html