Wykonanie
Przygotowanie aromatycznego domowego
cukru waniliowego jest banalnie prosta. Możemy do tego celu wykorzystać świeżą
laskę wanilii lub pustą, bez nasionek. Jeżeli korzystamy z
wanilii wcześniej przetworzonej należy ją wcześniej delikatnie osuszyć na ręczniku papierowym by
cukier nie był zbyt wilgotny i nie zbijał się w grudki.składniki:1 świeża laska
wanilli lub 2-3 laski wcześniej wykorzystane500g
cukru białego lub brązowegoJedna świeża laska
wanilli zaromatyzuje nam aż 0,5l słoiczek
cukru.Wykorzystane laski należy przeciąć na dwie części, wbić w
cukier i wstrząsnąć słoikiem. Świeżą laseczkę należy przeciąć wzdłuż, wyskrobać nożem ziarenka
wanilii i przełożyć je do słoika. Pustą laskę przecinamy na dwie części i również umieszczamy w słoiku. Słoik należy dokładnie zakręcić i wstrząsnąć by ziarenka
wanilii dobrze wymieszały się z
cukrem. Odstawić na minimum tydzień.
Gotowe:)