Sprzątanie lodówki zawsze do czegoś inspiruje. Tym razem w jej czeluściach znalazłyśmy ciasto na croissanty. Postanowiłyśmy, że zrobimy je inaczej, czyli nie na słodko.Znając nasze zamiłowanie do mozzarelli nie mogło jej zabraknąć, a towarzyszyły jej szynka parmeńska i zioła prowansalskie.SKŁADNIKI:1 ciasto na croissanty1 mozzarella1 opakowanie szynki parmeńskiejzioła prowansalskieprzecier pomidorowypestojajkosólWYKONANIE:Ciasto po rozpakowaniu było grubsze niż się spodziewałyśmy, więc zostało rozwałkowane i podzielone na 12 części (jak tort). Każdy kawałek smarujemy pesto lub przecierem pomidorowym, co kto lubi. Na to kładziemy szynkę parmeńską i kawałek mozzarelli. Nie przesadzajmy z serem, ponieważ podczas pieczenia z pewnością będzie chciał wyciec. Całość posypujemy ziołami i lekko solimy do smaku. Każdy kawałek zwijamy w kierunku środka i smarujemy rozbełtanym jajkiem.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.