ßßß
Składniki:- 2kg białej porzeczki- 1/2 kg cukru- 1 szklanka białego wytrawnego wina- 1 szaszetka żelfixu/dzemixu albo innego ixuZaczynamy od otworzenia butelki z winem. Odlewamy odpowiednią ilość do szklanki - resztę możemy swobodnie wypić, podczas skubania białej porzeczki, potraktujmy to jako miły dodatek do do strasznie niewdzięcznej pracy przy porzeczce ;)Gdy już pięknie oskubiemy owoce, myjemy je i wrzucamy do garnka. Gotujemy, po chwili dodajemy cukier i wino ,dokładnie mieszamy. Mixujemy.Dodajemy ixa ( porzeczka zawiera dużo wody i bez fixa to będzie raczej mus niż dżem, ale jeżeli ktoś chce można ominąć ten fragment), mieszamy i po chwili zlewamy do wyparzonych słoiczków. Odwracamy do góry dnem i czekamy do ostygnięcia.Smacznego!