Wykonanie
Sezon znowu w pełni. Działka grana i zbiory także ;) kilka pojemniczków
białej porzeczki znalazło się w moich łapkach. Część użyta do mam nadzieję, pysznej
nalewki. Reszta na
dżem - zapraszam!
Składniki:- 2kg
białej porzeczki- 1/2 kg
cukru- 1 szklanka białego
wytrawnego wina- 1 szaszetka żelfixu/dzemixu albo innego ixuZaczynamy od otworzenia butelki z
winem. Odlewamy odpowiednią ilość do szklanki - resztę możemy swobodnie wypić, podczas skubania
białej porzeczki, potraktujmy to jako miły dodatek do do strasznie niewdzięcznej pracy przy
porzeczce ;)Gdy już pięknie oskubiemy
owoce, myjemy je i wrzucamy do garnka. Gotujemy, po chwili dodajemy
cukier i
wino ,dokładnie mieszamy. Mixujemy.Dodajemy ixa (
porzeczka zawiera dużo
wody i bez
fixa to będzie raczej mus niż
dżem, ale jeżeli ktoś chce można ominąć ten fragment), mieszamy i po chwili zlewamy do wyparzonych słoiczków. Odwracamy do góry dnem i czekamy do ostygnięcia.Smacznego!