Wykonanie
Powoli wracam do formy alkoholowej ;) Spróbujcie nietypowego słodkiego słoiczka!

Składniki:-1,5 kg
owoców aronii-0,5 kg
cukru- opakowanie
cukru wanilinowego- łyżeczka
przyprawy do piernika-1
grejpfrut-1
cytryna-1/2 szklanki
wódkiAronie dokładnie myjemy,
cytrusy obieramy ze skórki i dzielmy na cząstki. Wymieszane
owoce wsypujemy do płaskiego naczynia żaroodopornego, posypujemy
cukrem jednym i drugim oraz
przyprawą. Wstawiamy do piekarnika na ok 3 h przy 150 st. Nie mieszamy, po prostu czekamy, aż masa zgęstnieje. Tak przygotowana masę mieszamy z
wódką i przekładamy do słoików. Nie trzeba pasteryzować, jeżeli nie zamierzacie przechowywać słoików w piwnicy dla wnuków :)Smacznego!