Wykonanie
Dawno mnie tu nie było z powodu braku czasu, nadmiaru pracy i wielu innych spraw, które spędzają mi sen z powiek. Ale po tak długiej przerwie najwyższa
pora wrócić i podzielić się z
Wami swoimi nowymi przepisami, pomysłami. To że nie dodaje nowych postów nie znaczy że przestałam gotować, wręcz przeciwnie!Dziś przedstawię bardzo szybki, prosty przepis na tzw. zdrową "nutellę" czyli krem
kakaowy z
daktyli. Za przygotowanie tego kremu zabierałam się już od bardzo dawna, ale zawsze zapominałam, lecz tym razem w końcu się udało :)
Jedyne czego potrzebujemy to- około 200 g
daktyli- 3, 4 łyżeczki prawdziwego gorzkiego
kakaoZ
daktyli wyjąć pestki, przełożyć
daktyle do wysokiego naczynia, zalać gorącą
wodą i odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie odlać
wodę i zmiksować
daktyle. Dodać do nich
kakao i ponownie zmiksować na gładki krem. Ilość
kakao można zmniejszyć lub zwiększyć. Krem gotowy!Idealny do naleśników, na kanapki, do wypełnienia tartinek oraz do wyjadania łyżeczką. Ja swój krem użyłam do posmarowania
spodu owocowej tarty, której przepis pojawi się niebawem.