Wykonanie
Święta, święta i po świętach :) Zleciało. Sporo przygotowań, trochę szalonych zakupów i już po...A dzisiaj w ramach słodkiej niedzieli coś słodkiego, ale zdrowego i dietetycznego.
Ciastka z
kaszy jaglanej .O
kaszy jaglanej jest bardzo głośno. I słusznie - jest bardzo zdrowa. Co ważne - jaglana jako jedyna
kasza jest zasadotwórcza. Jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Zawiera za to krzemionkę, której wdzięczne będą nasze włosy, skóra i paznokcie :)Zapraszam na
ciastka z
kaszy jaglanej :)

Składniki:1/2 szklanki
kaszy jaglanej1/2 szklanki zmielonych
płatków migdałowych2 łyżki całych
płatków migdalowych1 łyżka
kakao2 łyżki
brązowego cukruPrzygotowanie:
Kaszę należy ugotować. Ja gotowałam w wodzie, można w
mleku. Suche składniki należy ze sobą wymieszać. Następnie dodać jeszcze ciepłą
kaszę. Całość dokładnie wymieszać.Ułożyć masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na dosłownie 10 minut.

Z podanej przeze mnie porcji wyszło 7 sporych
ciasteczek.
Ciastka będą idealne np. na drugie śniadanie albo jako przekąska podczas długiego spaceru. W taką pogodę (w końcu jest śnieg i mróz) aż żal siedzieć w domu :)


W zasadzie nie trzeba zapiekać powstałej masy, można ją jeść łyżką z miseczki :) Taka wyszła dobra. Ale wg mnie
ciastka wyszły lepsze ;)Zaraz po wyjęciu z piekarnika są jeszcze miękkie, należy odczekać kilka minut.Smacznego!