Wykonanie
Zainspirował mnie przepis K. Banot, który nieco zmodyfikowałamNa 12 placuszków potrzebujemy:* 6
jajek* 24 łyżek
otrąb owsianych* 50 dag chudego
twarogu* odrobina
soli do smaku (maksymalnie płaska łyżeczka)* łyżka
proszku do pieczeniaJajka rozmąciłam, a
twaróg pokruszyłam i zmieszałam je razem. Do masy jajeczno-twarogowej dosypałam
otręby oraz
proszek do pieczenia. Dodałam odrobinę
soli do smaku i wszystko dokładnie wymieszałam.Z tak uzyskanej masy formowałam placuszki, które ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dzięki temu nie trzeba smarować tłuszczem, bo nie przywrą. Piekłam w temp 180 st do zrumienienia. Placuszki przechowujemy w lodówce. Są wskazane przy problemach trawiennych.