Wykonanie
składniki* ok. 1 kg
surowej szynki wieprzowej* ok. 1/2 łyżeczki
soli peklowej*
vegeta lub inna tego typu
przyprawa* 1-2 ząbki
czosnku* rękaw do pieczenia, woreczek lub folia nadająca się do obróbki termicznej* sznurekSposób wykonania
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć
solą peklową, posypać
vegetą, obłożyć
czosnkiem pokrojonym w plasterki (zamiast
czosnku lub oprócz można użyć dowolnych
ziół suszonych), zawinąć
mięso w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 24-36 godzin.Po tym czasie odwinąć
mięso, zdjąć plasterki
czosnku (chyba, że
szynka ma być bardzo czosnkowa), włożyć do rękawa do pieczenia, zawinąć tak, aby dobrze przylegał do
mięsa, dokładnie zawinąć brzegi, aby do środka nie dostała się
woda, a następnie dosyć mocno i gęsto obwiązać sznurkiem.Uważać, aby nie rozerwać rękawa, dla pewności, że nie dostanie się
woda można zawinąć w woreczek foliowy i obwiązać.
Mięso włożyć do garnka, zalać
woda, zagotować, przykryć garnek i na delikatnym ogniu gotować 60 min.Po tym czasie wyjąć
mięso z
wody i nie wyjmując z rękawa zostawić do wystudzenia.Zimną
szynkę wyjąć z rękawa i kroić w cienkie plastry jak
wędlinę.
