ßßß Cookit - przepis na Szynka z rękawa

Szynka z rękawa

nazwa

Wykonanie

składniki
* ok. 1 kg surowej szynki wieprzowej
* ok. 1/2 łyżeczki soli peklowej
* vegeta lub inna tego typu przyprawa
* 1-2 ząbki czosnku
* rękaw do pieczenia, woreczek lub folia nadająca się do obróbki termicznej
* sznurek
Sposób wykonania
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą peklową, posypać vegetą, obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki (zamiast czosnku lub oprócz można użyć dowolnych ziół suszonych), zawinąć mięso w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 24-36 godzin.
Po tym czasie odwinąć mięso, zdjąć plasterki czosnku (chyba, że szynka ma być bardzo czosnkowa), włożyć do rękawa do pieczenia, zawinąć tak, aby dobrze przylegał do mięsa, dokładnie zawinąć brzegi, aby do środka nie dostała się woda, a następnie dosyć mocno i gęsto obwiązać sznurkiem.
Uważać, aby nie rozerwać rękawa, dla pewności, że nie dostanie się woda można zawinąć w woreczek foliowy i obwiązać.
Mięso włożyć do garnka, zalać woda, zagotować, przykryć garnek i na delikatnym ogniu gotować 60 min.
Po tym czasie wyjąć mięso z wody i nie wyjmując z rękawa zostawić do wystudzenia.
Zimną szynkę wyjąć z rękawa i kroić w cienkie plastry jak wędlinę.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/09/szynka-z-rekawa.html