ßßß Cookit - przepis na Bezy cytrynowe z lemon curd

Bezy cytrynowe z lemon curd

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na przepyszne bezy deserowe
Potrzebujemy:
6 białek – (zasada jest prosta, na każde 2 białka dodajemy 100 g drobnego cukru)
szczypta soli
300 g drobnego cukru
świeżo wyciśnięty sok z niedużej cytryny
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Białka wyciągamy na godzinę przed ubijaniem, aby miały temperaturę pokojową.
Na początku ubijamy na wysokich obrotach same białka z solą, na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo pół porcji przygotowanego cukru, miksujemy i po chwili dodajemy, stopniowo, kolejną część. Po chwili dodajemy skrobię, a na koniec wlewamy sok z cytryny. Ważne jest aby cały czas miksować.
Piekarnik nastawiamy na termoobieg na 120 C. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy małe beziki.
Pieczemy w dolnej części piekarnika około 70-80 minut, a następnie zmniejszamy tem. do około 75 i zaczynamy suszenie tak około 1 , 5 do 2 godzin. Po upływie czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy jeszcze, aż piekarnik całkowicie wygaśnie. Proces suszenia jest istotny bo zależy od tego jaki chcemy uzyskać stopień chrupkości bezików. Przechowujemy w szczelnym słoiku do 7 dni.
Idealną chrupkość uzyskują następnego dnia
Dlatego warto je przygotować dzień wcześniej.
przepis znajdziecie tu:
Smarujemy bezę kremem i łączymy z drugą, gotowe!
Smacznego
Klikając poniżej znajdziecie inne pyszności:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/male-co-nieco/bezy-cytrynowe-z-lemon-curd