Wykonanie
Zapraszam na przepyszne
bezy deserowe
Potrzebujemy:6
białek – (zasada jest prosta, na każde 2
białka dodajemy 100 g drobnego
cukru)szczypta
soli300 g drobnego
cukruświeżo wyciśnięty sok z niedużej
cytryny2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Białka wyciągamy na godzinę przed ubijaniem, aby miały temperaturę pokojową.Na początku ubijamy na wysokich obrotach same
białka z
solą, na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo pół porcji przygotowanego
cukru, miksujemy i po chwili dodajemy, stopniowo, kolejną część. Po chwili dodajemy
skrobię, a na koniec wlewamy
sok z cytryny. Ważne jest aby cały czas miksować.Piekarnik nastawiamy na termoobieg na 120 C. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy małe
beziki.Pieczemy w dolnej części piekarnika około 70-80 minut, a następnie zmniejszamy tem. do około 75 i zaczynamy suszenie tak około 1 , 5 do 2 godzin. Po upływie czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy jeszcze, aż piekarnik całkowicie wygaśnie. Proces suszenia jest istotny bo zależy od tego jaki chcemy uzyskać stopień chrupkości bezików. Przechowujemy w szczelnym słoiku do 7 dni.Idealną chrupkość uzyskują następnego dniaDlatego warto je przygotować dzień wcześniej.
przepis znajdziecie tu:Smarujemy
bezę kremem i łączymy z drugą, gotowe!
SmacznegoKlikając poniżej znajdziecie inne pyszności: