ßßß Cookit - przepis na Proteinowa legumina

Proteinowa legumina

nazwa

Wykonanie

Proteinowa legumina to domowy wymysł z czasów, gdy prawie wszyscy w rodzinie i znajomi odchudzali się dietą Protal (by dr Pierre Dukan).
Po dotychczasowych wpisach na blogu może nie widać, że powinnam bardziej liczyć kalorie, ale niestety ponownie tak jest i po woli się za to z mężem zabieramy... Baaardzo po woli...
Składniki:
1 l maślanki (może być również zsiadłe mleko, a także wariacje na temat, czyli np. maślanka + jogurt, zsiadłe mleko + jogurt)
ok. 150 ml mleka do rozpuszczenia żelatyny
6 łyżek żelatyny - ilość na 1 l płynu
6 łyżeczek słodzika w proszku (w zależności od upodobań)
kilka kropli aromatu (zapach wg uznania, ja postawiłam tym razem na jagodowy)
Lista zakupów.
Maślankę miksujemy ze słodzikiem i aromatem. Odrobinę mleka gotujemy razem z żelatyną, do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlewamy do masy - cały czas miksując. Przelewamy do niezbyt głębokiego naczynia, foremek lub miseczek (użyłam silikonowych foremek muffinek i w kształcie gwiazdek). Dla urozmaicenia można dodać odrobinę mrożonych owoców - ja czasem dodaję odrobinę mieszanki kompotowej, czyli owoców nie za słodkich...
Wstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje.
Warto zaznaczyć, że smak leguminy zmieni się w zależności od użytych przetworów mlecznych. Zrobiona z maślanki smakuje zupełnie inaczej niż z zsiadłego mleka z dodatkiem jogurtu - ma konsystencję Ptasiego Mleczka, jest o wiele delikatniejsza i mniej sycąca. Ot taka pianka dla rozkoszy podniebienia... :)
Co się tyczy owoców w diecie proteinowej: nam minimalna ich ilość nie przeszkadzała w chudnięciu, a pomagała utrzymać dietę... Gdyby spadek wagi się zatrzymał to pewnie byśmy zaprzestali stosowania owoców w leguminie.
Źródło:http://www.kulinarnyantytalent.pl/2013/01/proteinowa-legumina.html