ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

nazwa

Składniki

Wykonanie

Czekałam na nie z niecierpliwością! Ogórki małosolne to jedne z moich ulubionych smaków letnich. Lubię je tak delikatnie zasolone, czyli na drugi/trzeci dzień. A. za to woli ukiszone mocniej. Jest tylko to ryzyko, że ich nie doczeka:)
Robię podobnie jak robiła moja mama, czyli na 1l wody 1łyżka soli. W słoiku układamy na przemian oczyszczone ogórki i dokładnie umytą mieszankę do kiszenia (kupuję gotową). Wodę należy zagotować i połączyć z solą wg wyżej wymienionych proporcji. Zalewam gorącą wodą i zakręcam. Teraz pozostaje czekać. Prezentuję poniżej ogórki po pierwszym dniu:)
Wiem, że niektórzy zalewają przestudzoną wodą, wtedy są podobno leprze, ale osobiście wolę gorącą, mam wtedy pewność, że ewentualne bakterie zginą:) No i dużo szybciej przebiega proces wstępnego kiszenia.
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/06/ogorki-maosolne.html