Wykonanie
Sok z
kapusty potrafi uczynić cuda dla naszego układu pokarmowego. Jest to jeden z najzdrowszych pokarmów, bogatych w antyoksydanty i inne składniki. Twierdzenia te nie są wyciągnięte z kapelusza a są naukowo potwierdzone przez badaczy.Problem natomiast jest jeden. Czy istnieje możliwość zrobienia soku z
kapusty gdy nie mamy pod ręką wyciskarki do soku? Czy da się zrobić sok z
kiszonej kapusty bez wcześniejszego kiszenia kapusty? A właśnie że się da i śpieszę Wam to pokazać. Macie w domu wyciskarkę do owoców? Wiem wiem, nie każdy ma. Ale za to może macie w domu mikser albo blender? Napiszę wam właśnie jak zrobić sok z
kapusty przy użyciu domowego miksera.Ok, to na początku kupujemy
kapustę. Gdy kupujesz tą
kapustę wybierz głowę
kapusty, która jest maksymalnie twarda i zwarta. Luźne główki mogą
mieć w sobie za dużo azotu, co nie jest zbyt zdrowe jeśli chcemy zrobić z niej sok. Dlatego użyjcie twardej główki. Wystarczy jedna taka główka, która kosztuje około dwa złote. Taka głowa wystarczy ci na aż osiem szklanek soku. Zauważcie ile zdrowia dostaniecie za taką małą ilość pieniędzy.Kroimy
kapustę i wrzucamy ją do miksera. Dodajemy do tego nieco
soli, gdyż
sól poprawi smak soku. No i zaczynamy miksować. Powstanie nam kapuściana papka.Przecedzamy ją przez sitko. Jeśli chcemy ulepszyć smak, możemy dodać
sok jabłkowy lub
gruszkowy, albo
marchewkowy.Wrzucamy nasz mus do słoika, który był wcześniej wyparzony. Zakręcamy go hermetycznie i zostawiamy w ciepłym miejscu na 72 godziny.Ok i co robimy dalej?
Potem przelewamy taki sok do szklanek i wypijamy.