Wykonanie
Zdrowiej się chyba nie da zacząć dnia. Powracająca ostatnio do łask
kasza jaglana jako bomba wszystkiego co wartościowe dla naszego organizmu zacznie chyba pełnić główna rolę w mojej kuchni. Dziś na słodko z dodatkiem równie zdrowego
miodu gryczanego - mojego ulubionego ze względu na intensywny zapach gryki i lekko piekący smak. Nie warto się tu rozpisywać nad właściwościami odżywczymi składników, bo całe blogi i strony są temu poświęcone. Po co się powielać.Składniki:1 mała szklanka
kaszy na 2 takie same szklanki
mleka1 łyżeczka
miodu gryczanegoPrzygotowanie:Na gotujące się
mleko wsypać uprzednio wypłukaną pod bieżącą
wodą kaszę. Pilnując, by nie wykipiało gotujemy często mieszają ok 20 minut, aż
kasza spęcznieje i będzie wystarczająco miękka. Po chwilowym przestudzeniu dodajemy
miód i mieszamy (
kasza nabierze ładnego złotego koloru). Dobra alternatywa dla
płatków owsianych. Smacznego.