ßßß Cookit - przepis na Jaglanka na mleku z miodem gryczanym

Jaglanka na mleku z miodem gryczanym

nazwa

Składniki

Wykonanie

Zdrowiej się chyba nie da zacząć dnia. Powracająca ostatnio do łask kasza jaglana jako bomba wszystkiego co wartościowe dla naszego organizmu zacznie chyba pełnić główna rolę w mojej kuchni. Dziś na słodko z dodatkiem równie zdrowego miodu gryczanego - mojego ulubionego ze względu na intensywny zapach gryki i lekko piekący smak. Nie warto się tu rozpisywać nad właściwościami odżywczymi składników, bo całe blogi i strony są temu poświęcone. Po co się powielać.
Składniki:
1 mała szklanka kaszy na 2 takie same szklanki mleka
1 łyżeczka miodu gryczanego
Przygotowanie:
Na gotujące się mleko wsypać uprzednio wypłukaną pod bieżącą wodą kaszę. Pilnując, by nie wykipiało gotujemy często mieszają ok 20 minut, aż kasza spęcznieje i będzie wystarczająco miękka. Po chwilowym przestudzeniu dodajemy miód i mieszamy (kasza nabierze ładnego złotego koloru). Dobra alternatywa dla płatków owsianych. Smacznego.
Źródło:http://dobreto.blogspot.com/2015/01/jaglanka-na-mleku-z-miodem-gryczanym.html