Wykonanie


Ostatnio u mnie na blogu przeważają babki, tym razem postanowiłam wstawić babkę dla dukanek z okazji zbliżających się świąt. Babka wygląda pięknie i pachnie wyśmienicie, smakuje nawet jak dla mnie (co ja nie przepadam za mazeiną) całkiem nieźle.Składniki:100 g
serka homogenizowanego8 łyżek mazeiny6 łyżek
odtłuszczonego mleka w proszku4
jajkastarta skórka z jednej
cytrynysok z połowy
cytryny1 opakowanie
proszku do pieczeniaWszystkie wyżej wymienione składniki wrzucamy do miski.

Składniki na babkę.......................................................................Całą zawartość miski dokładnie miksujemy przez około 5 minut. Wymiksowane ciasto przelewamy do foremki (u mnie silikonowa 10-25 cm, jak macie inną foremkę niż silikonowa to musicie wyłożyć ją papierem do pieczenia).

We foremce...........................................................................Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160'C przez około 60 minut.

Po upieczeniu.................................................Babka po upieczeniu powinna
mieć ładny brązowy kolor.
Sok z cytryny i słodzik......................................................................Ja swoją babkę oblałam lukrem zrobionym z 4 łyżeczek słodziku wymieszanego z 2 łyżeczkami
soku cytrynowego. Smacznego !!!

Dukanowska babka cytrynowa..............................................

Na ściereczce jeszcze gorąca.......................................

W kawałeczkach.............................................