ßßß Cookit - przepis na Dukanowska Babka cytrynowa (dieta Dukana, faza II)

Dukanowska Babka cytrynowa (dieta Dukana, faza II)

nazwa

Wykonanie

Ostatnio u mnie na blogu przeważają babki, tym razem postanowiłam wstawić babkę dla dukanek z okazji zbliżających się świąt. Babka wygląda pięknie i pachnie wyśmienicie, smakuje nawet jak dla mnie (co ja nie przepadam za mazeiną) całkiem nieźle.
Składniki:
100 g serka homogenizowanego
8 łyżek mazeiny
6 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
4 jajka
starta skórka z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
1 opakowanie proszku do pieczenia
Wszystkie wyżej wymienione składniki wrzucamy do miski.
Składniki na babkę.......................................................................
Całą zawartość miski dokładnie miksujemy przez około 5 minut. Wymiksowane ciasto przelewamy do foremki (u mnie silikonowa 10-25 cm, jak macie inną foremkę niż silikonowa to musicie wyłożyć ją papierem do pieczenia).
We foremce...........................................................................
Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160'C przez około 60 minut.
Po upieczeniu.................................................
Babka po upieczeniu powinna mieć ładny brązowy kolor.
Sok z cytryny i słodzik......................................................................
Ja swoją babkę oblałam lukrem zrobionym z 4 łyżeczek słodziku wymieszanego z 2 łyżeczkami soku cytrynowego. Smacznego !!!
Dukanowska babka cytrynowa..............................................
Na ściereczce jeszcze gorąca.......................................
W kawałeczkach.............................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/04/Dukanowska-Babka-cytrynowa-dieta-Dukana-faza-I.html