Wykonanie
Wielokrotnie znajomi pytali nas jak gotujemy
ryż do sushi i jak wygląda jego przygotowanie. Chcąc im pomóc postanowiliśmy umieścić nasz poradnik na blogu, z którego nie tylko oni będą mogli zapoznać się z przepisem ale także wszyscy inni, którzy tego potrzebują.W przygotowaniu Sushi kluczowym składnikiem jest
ryż. Musi on być krótko ziarnisty i klejący się. Najlepiej aby był to prawdziwy
ryż do sushi i właśnie taki rekomendujemy. Jest on droższy od zamienników jednak czego się nie robi dla uzyskania idealnego smaku.W Japonii czyli
kraju gdzie Sushi znajduje swoje korzenie przygotowanie
ryżu jest celebrowanym procesem, chociażby poprzez wachlowanie
ryżu w celu jego ostudzenia. My pominiemy ten etapCo będzie nam potrzebne do przygotowania idealnego
ryżu do sushi?
Ocet ryżowyCukierJeżeli zakupiłeś
ryż do sushi w opakowaniu przygotuj go według instrukcji na opakowaniu jeżeli nie wykorzystaj nasz przepis.
Ryż należy dokładnie opłukać aby na końcu uzyskać „czysty”,
biały ryż. W tym celu do garnka wsyp
ryż i zalej go zimną
wodą. Mieszaj delikatnie ręką uważając aby nie połamać ziaren. Kiedy
woda stanie się mętna wylej zawartość na sitko i opukaj pod bieżącą
wodą. Cały proces powtarzaj kilkukrotnie do momentu kiedy
woda w garnku będzie czysta.My płuczemy 1kg
ryżu ok. 15 min.Po wypłukaniu, odstaw
ryż w garnku z czystą
wodą na 30 minut.Po 30 minutach opłucz
ryż po raz ostatni.Do garnka nalej
wodę (1,2 szklanki
wody na szklankę
ryżu) i dosyp przygotowany
ryż.Uwaga! Nie należy solić
wody. Sos, który dodajesz na końcu do
ryżu nada odpowiedniego smaku.
Ryż gotuj na małym ogniu, pod przykryciem ok. 12-15 min, często delikatnie mieszając aby cała
woda została odparowana. Kiedy odparuje zgaś płomień i pozostaw pod przykryciem ok. 10 min.Przełóż
ryż z garnka najlepiej do drewnianej miski.Zalej
ryż sosem z
octu ryżowego i
cukru i dokładnie wymieszaj.
Ryż przed lepieniem rolek musi ostygnąć.Uwaga! Nigdy nie lep sushi przy użyciu ciepłego
ryżu.Przygotowanie sosu:Na 0,5 kg.
ryżu stosujemy:7 łyżek
octu ryżowego3,5 łyżki
cukru oraz szczyptę
soli.Do
octu dosyp
cukier i całość podgrzewaj na małym ogniu często mieszając aż do momentu rozpuszczenia
cukru. Nie doprowadź do wrzenia!