Wykonanie
Czasami po prostu chcemy w przysłowiowym "mgnieniu oka" przygotować jakiś słodki przysmak. Ja wówczas wchodzę do mojej kuchni, przeglądam kuchenne półki, szuflady, pojemniczki, słoiczki i inne zakamarki, a w głowie maluje mi się już prosty przepis na deser. Dziś zapraszam na mój szybki deser z pierniczkiem. Skąd ta nazwa? Jeśli spojrzycie na składniki oraz czas wykonania słodkości, wówczas wszystko będzie jasne. Spróbujcie. Prosto, szybko i co najważniejsze smacznie. A prezentacja, też cieszy oczy.

Składniki:3 duże pierniczki precle w
czekoladzie (lub inne tych rozmiarów, niekoniecznie oblane
czekoladą)*1/2 szklanki
mleka4 kostki
czekolady mlecznej1 łyżeczka
kawy zbożowej6 łyżek
płatków kukurydzianych3/4 szklanki
jogurtu naturalnego typ greckiPrzygotowanie:Pierniczki
precelki kroimy na paski, następnie na mniejsze kawałki (kostka). Zostawiamy 4 paski do dekoracji.
Mleko podgrzewamy na niedużym ogniu w garnku z grubym dnem. Dorzucamy pokrojoną drobno
czekoladę i łyżkę
kawy zbożowej. Mieszamy do połączenia składników. Zmniejszamy moc palnika do minimum. Następnie dodajemy nasze pierniczki i delikatnie mieszamy z 10-12 sekund * (nie chcemy, aby powstała nam "papka", pierniczki mają tylko zmięknąć i być w pełni pokryte
czekoladowym mlekiem). Tak powstałą masą piernikową oblewamy ułożone na dnie pucharka 3 łyżki
płatków kukurydzianych. Na wierz nakładamy warstwę
jogurtu naturalnego. Ozdabiamy paskami pierniczków.* Moje pierniczki były stwardniałe. Dlatego czas "łączenia" ich z
czekoladowym mlekiem wynosił około 10-12 sekund. W przypadku świeżych pierników, wystarczy połączyć je z
czekoladowym mlekiem i od razu zdjąć z palnika. Zależy nam, aby kawałki pierniczków były wyczuwalne, ale miękkie.Smacznego