Wykonanie
Nadchodzi kilka dni wolnego, więcej czasu, a tym samym ochoty do spotkań ze znajomymi i rodziną. Jak to w Polskiej tradycji się utarło na spotkaniach „po latach” lubi się wypić. Zazwyczaj przed zakrapianą imprezą nikt nie przygotowuje swojego organizmu do odparcia
alkoholowego strumienia, jednakże, jeśli chcemy wydłużyć okres, kiedy jesteśmy w dobrej dyspozycji, istnieje kilka sposobów, dzięki którym odsuniemy widmo upojenia
alkoholowego w czasie i unikniemy uciążliwego kaca dnia następnego.Poniżej kilka kroków, które pozwolą naszemu organizmowi włączyć tryb wzmożonej odporności na
alkohol.Tłusty podkład – zalecana jest „50” ( 50 ml)
oliwy z oliwek lub tłusty posiłek przed imprezą. Dobrym pomysłem byłoby bardzo tłuste
mięso, żur z
kiełbasą, tłusty barszczyk lub rosół.Potężna dawka
białka i węglowodanów – posiłek bogaty w
białko i węglowodany np. taki jak w moim poprzednim wpisie – Danie chińskie z
ryżem, wpłynie pozytywnie na proces metabolizowania
alkoholu.
Białko i węglowodany oraz witaminy i minerały utworzą zapas, który przyda się podczas czyszczącego „z tego, co wartościowe” dla organizmu
alkoholu.Potężna dawka witamin – zaleca się witaminki zawarte w tabletce musującej lub w dużej ilości
owoców.
Alkohol sukcesywnie będzie je wypłukiwał, więc zapas jest wskazany.Pełny żołądek – nie bez powodu utarło się powiedzenie „nie pij na pusty żołądek”. Jeśli jesteśmy najedzeni, a żołądek jest względnie wypełniony, organizm skuteczniej rozkłada
alkohol. Szkoda jedynie żywności, która straci swoje wszelkie walory podczas sąsiedztwa z
alkoholem.Za tydzień o tym, co czynić podczas imprezy i po imprezie. Pozdrawiam.