Wykonanie

Colomba-symbol Świąt Wielkanocnych w Italii to najczęściej
drożdżowe ciasto w kształcie gołębia z dużą ilością
bakalii.


Wypiek tego ciasta/oryginalny/ jest dość pracochłonny dlatego Włosi rzadko pieką je w domu. W sklepach jest tak ogromny wybór tych ciast, że rzeczywiście można się skusić.



Ciasto jest smaczne ,delikatne ,puszyste, aromatyczne i pojawia się sklepach tylko jeden raz w roku-w Święta Wielkanocne .Uwielbiam to
ciasto drożdżowe, ale nie zajadam się nim zbytnio ,bo przeraża mnie długi termin ważności ,a wiadomo ,że wiąże się z tym dodatek konserwantów. Kiedyś skuszę się na przygotowanie tego ciasta samodzielnie.Dla chętnych- przepis w wersji uproszczonej- na video/niestety po włosku/.




Ładnie zapakowane „colomby” są doskonałym prezentem,którym to Włosi obdarowują się z okazji świąt/ja mam już 4/.Taki wyczaj .Zwyczajem wielkanocnych prezentów są również
czekoladowe jaja /link/.