ßßß Cookit - przepis na Colomba Pasquale

Colomba Pasquale

nazwa

Wykonanie

Colomba-symbol Świąt Wielkanocnych w Italii to najczęściej drożdżowe ciasto w kształcie gołębia z dużą ilością bakalii.
Wypiek tego ciasta/oryginalny/ jest dość pracochłonny dlatego Włosi rzadko pieką je w domu. W sklepach jest tak ogromny wybór tych ciast, że rzeczywiście można się skusić.
Ciasto jest smaczne ,delikatne ,puszyste, aromatyczne i pojawia się sklepach tylko jeden raz w roku-w Święta Wielkanocne .Uwielbiam to ciasto drożdżowe, ale nie zajadam się nim zbytnio ,bo przeraża mnie długi termin ważności ,a wiadomo ,że wiąże się z tym dodatek konserwantów. Kiedyś skuszę się na przygotowanie tego ciasta samodzielnie.
Dla chętnych- przepis w wersji uproszczonej- na video
/niestety po włosku/.
Ładnie zapakowane „colomby” są doskonałym prezentem,którym to Włosi obdarowują się z okazji świąt/ja mam już 4/.Taki wyczaj .
Zwyczajem wielkanocnych prezentów są również czekoladowe jaja /link/.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/04/colomba-pasquale.html