ßßß Cookit - przepis na Mandarynkowe rogaliki francuskie

Mandarynkowe rogaliki francuskie

nazwa

Wykonanie

Pomysł na kolejne słodkie zastosowanie ciasta francuskiego zaczerpnęłam od Mamy, kiedy w pewne słoneczne popołudnie zachciało nam się coś słodkiego do kawy i postanowiłyśmy coś wspólnie upiec. Przyznam, że uwielbiam ciasto francuskie za ogrom jego zastosowań. Nadzienie mandarynkowe okazało się bardzo trafione. A wystarczyło tylko ciasto, puszka mandarynek i jajko, by wzbogacić kawowe rozmowy o pyszny smakołyk. Polecam!!!
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- puszka mandarynek w lekkim syropie,
- 1 jajko,
- cukier puder do posypania,
- ewentualnie brązowy cukier do posypania.
Ciasto francuskie kroimy na małe kwadraty (u mnie wyszło ok. 30 malutkich rogalików). Na każdym z nich układamy po 2-3 mandarynki (oczywiście odsączone z syropu). Zwijamy w rogaliki, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem (na wierzchu). Możemy posypać brązowym cukrem (wówczas rezygnujemy z cukru pudru po upieczeniu). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (najlepiej z termoobiegiem) i pieczemy do zarumienienia (ok. 20 minut). Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/06/mandarynkowe-rogaliki-francuskie.html