Pomysł na kolejne słodkie zastosowanie ciasta francuskiego zaczerpnęłam od Mamy, kiedy w pewne słoneczne popołudnie zachciało nam się coś słodkiego do kawy i postanowiłyśmy coś wspólnie upiec. Przyznam, że uwielbiam ciasto francuskie za ogrom jego zastosowań. Nadzienie mandarynkowe okazało się bardzo trafione. A wystarczyło tylko ciasto, puszka mandarynek i jajko, by wzbogacić kawowe rozmowy o pyszny smakołyk. Polecam!!!Składniki:- 1 arkusz ciasta francuskiego,- puszka mandarynek w lekkim syropie,- 1 jajko,- cukier puder do posypania,- ewentualnie brązowy cukier do posypania.Ciasto francuskie kroimy na małe kwadraty (u mnie wyszło ok. 30 malutkich rogalików). Na każdym z nich układamy po 2-3 mandarynki (oczywiście odsączone z syropu). Zwijamy w rogaliki, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem (na wierzchu). Możemy posypać brązowym cukrem (wówczas rezygnujemy z cukru pudru po upieczeniu). Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (najlepiej z termoobiegiem) i pieczemy do zarumienienia (ok. 20 minut). Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!