Wykonanie
Za sprawą przepisu Agi - Autorki jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych, trafiłam na wspaniały artykuł dotyczący właściwości
selera naciowego. Znalazłam w nim niezwykle cenne informacje, o których nie miałam pojęcia.
Seler naciowy spożywany na surowo zachowuje mnóstwo cennych właściwości:jest niskokaloryczny i pobudza przemianę materii, zatem warto sięgać po niego na diecie;zawiera m.in. bardzo dużo witaminy C, B, PP oraz jest bogaty w kwas foliowy; poza tym również: magnez, cynk, potas, żelazo, wapń;ma działanie przeciwzapalne, antyutleniające, rozkurczające oraz moczopędne;oczyszcza organizm z toksyn;wzmacnia układ odpornościowy (źródło).Zachęcam do poszerzenia informacji na temat
selera naciowego - opisałam jedynie część z nich.Dzisiejsza propozycja jest prawdziwą bombą witaminową. Warto po nią sięgać ze względów zdrowotnych. Jeśli nie przepadacie za smakiem
selera naciowego, może Wam nie smakować, ale wówczas polecam dodanie kilku
jabłek. Mój Mąż za nim nie przepadał, a po spróbowaniu tego koktajlu zaczął codziennie go robić i pić razem ze mną. Przepis pochodzi od Ewy Chodakowskiej, który znalazłam na kolejnym ulubionym blogu - u Elexis . Kochani, zacznijmy kolejny tydzień dbająco to, co ważne - ZDROWIE !

Składniki (na porcję dla 2 osób):- 2 duże
łodygi selera naciowego,- 4
marchewki,- 1
grejpfrut,- opcjonalnie: 2-3
jabłka.Wszystkie składniki myjemy,
marchew obieramy, jeśli używamy
jabłek - obieramy i wydrążamy gniazda. Wyciskamy
sok z grejpfruta (najlepiej z pomocą wyciskarki do
soków). Pozostałe składniki umieszczamy w sokowirówce i przyrządzamy sok. Łączymy z
sokiem z grejpfruta, mieszamy. Podajemy. Smacznego!