ßßß Cookit - przepis na Mrożenie malin bez efektu papki i soki z malin

Mrożenie malin bez efektu papki i soki z malin

nazwa

Wykonanie

Sezon malin w moim ogródku trwa dalej.
Piękne, całe maliny bez efektu papki. Bardzo fajny i łatwy sposób na zachowanie ładnego wyglądu owoców.
Maliny lub inne owoce rozłożyć osobno na tacce lub w jakimś opakowaniu, włożyć do zamrażarki. A kiedy już się zamrożą przełożyć wszystkie do jednego opakowania i w taki sposób maliny nie będą zbite i pozostaną każda osobno.
Soki malinowe
Miska malin
Cukier ile wezmą maliny
Maliny przebrać, odrzucić paprochy (te zrywane przez nas nie myć, bo pod wpływem wody robi się papka). Do słoików wkładać maliny, kiedy będzie pół słoika zasypać cukrem, tak aby wszystkie maliny były w cukrze, dalej nakładać maliny i znów zasypać cukrem. Zostawić na kilka godzin do puszczenia soku, a najlepiej na całą noc. Po puszczeniu soku jeśli nie są pełne słoiki soku to dolać trochę wody lub poprzekładać z drugiego słoika. Szczelnie zakręcić. Pasteryzować – Do dużego garnka wlać wodę tak aby ¾ słoika było zakryte. Po zagotowaniu gotować około 20 minut. Po tym czasie wyłożyć słoiki do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2012/08/mrozenie-malin-bez-efektu-papki-i-soki.html