Wykonanie
W wielu
polskich miejscowościach
woda pitna jest zł ej jakości. Każdy z nas chciałby
mieć w domu smaczną
wodę, którą można było by pić prosto z kranu, a
herbat a czy
kawa z niej przygotowana, nie miałaby posmaku chloru. Najpopularniejsze w naszych domach są oczywiście filtry dzbank owe.C hciałabym przedstawić Wam nieco inn e rozwią zanie: kuchenny filtr do
wody Puricom Stella,działając y na zasadzie odwróconej osmozy, który montuje się pod zlewem, a w kłady wymienia się raz w roku.Niestety nie mogłam go zamontować u siebie (mam narożną, wysuwaną sz afk ę pod zlewem), wobec tego został zamontowany u mojej mamy. W prawdzie mama p osiadała filtr dzbankowy, ale z chęcią zgodziła się na montaż nowego filtra.W skład paczki montażowej wchodziły: filtry, pojemnik na
wodę, kranik, zawory, uszczelki, inne niezbędne elementy montażu oraz instrukcja obsług i w
języku p olskim .
Montaż zajął ok. 40 minut. Potrzebna był a d o tego męsk a rę ka oraz dodatkowo: wiertark a,wiertł a, klucz e i taśm a teflonow a do uszczelni e nia.
Zamontowany kranik obraca się wokół osi, więc łatwo go dosto sować do każde go miejsca przy zlewie.Dla osób, które twierdzą, że nie warto używać filtr ów, bo nic nie dają, polecam sprawdzić jak smakuje
woda z kranu,w porównaniu z
wodą przefiltrowaną.Postanowiłam
zrobi ć dla Was test z trzema rodzajami
wody.
Woda kranowa (z lewej) nie nadaje się do wypicia, z filtra dz bank owego (po środku) smakuje dobrze, a z filtra Puricom Stella (z prawej) jest bar dzo smaczna i lepsza od poprzednich.
Zaparzyłam tak i sam rodzaj
herbat y przegotowaną
wodą: z kranu (z lewej), z filtra dzbankowego u ż ywanego p rzez 2 tygodnie(po środku) i z filtra Puricom Stella (z prawej).
Rożnic a jest du ż a, zarówno w wyglądzie, jak i w smaku zaparzonej
herbaty.
Herbata z
wody kranowej jest mętna, widać osad oraz czuć mocno chlor po jej spróbowaniu, a po wy laniu
herbaty na filiżance pozostaje osad.Po zaparzeniu
herbaty z
wody przefiltrowanej przez filtr dzba nkowy,
herbata jest klarowna i smaczna,nie czuć c
hloru, a osad na filiżance prawie niewidoczny .W przypadku
herbaty zaparzonej
wodą przefiltrowan ą przez filtr Puricom Stella, w smaku nie czuć chloru,
herbata jest bardzo klarowna i smaczna, nie pozostawia żadnego osadu na filiżance.
Plusy:+ W oda po przefiltrowaniu nadaje się do bezpośredniego spożycia+ Doskonały smak
wody ora z lepszy smak
herbaty i
kawy+ Na blacie kuchennym mamy więcej miejsca (brak dzbanka)+ Filtr wymieniamy raz w roku+
Woda je st miękka, więc ni e będzie osadzał się kamień w czajniku+ Nie musimy kup
ować wody w butelkachMinusy:- Koszt urządzenia- Zajmuje dużo miejsca pod zlewem- A by użyć 1 litr
wody, 3 litr y trzeba wcze śniej przela ć do kanalizacji- N ie można zamontować pod wysuwaną szafką pod zlewemOpinia mojej mamy po 2 tygodniach użytkowania: "Filtr jest genialny.
Woda jest jakby orzeźwiająca i tak smaczna, że ma się ochotę pić cały czas . "Osobiście potwierdzam te słowa, w oda nalana z kranika odwróconej osmozy jes t rzeczywiście bardzo smaczn a i żałuję, że nie mogłam filtra zam ontować u siebie .Z apraszam do obe jrzenia filmiku na YouTube .