Wykonanie
Dzisiaj kolejny wpis na temat włoskiej klasyki barmańskiej "czerwonych"
drinków - czy to takie
dziwne, że lubię gorzkie
drinki ;) ?Poniższy przepis stanowi twórcze rozwinięcie receptury Americano . Historia jego powstania również jest nierozerwalnie związana z okresem amerykańskich podróży
alkoholowych czasów prohibicji.
Hrabia Camillo Negroni był częstym gościem w barze Casoni we Florencji. Nie lubił Amerykanów, których coraz więcej przesiadywało w jego ulubionym lokalu. Nie lubił również ich ulubionego
drinka Americano. Konsekwentnie prosił barmana, by przyprawiał go
ginem i dawał
pomarańczę zamiast
cytryny i w ten sposób powstał koktajl, które swą nazwę zawdzięcza temu wybrednemu, a zarazem kreatywnemu klientowi.Składniki20 ml
ginu20 ml
Campari20 ml
czerwonego wermutuplasterek
pomarańczy do dekoracjiDo wypełnionej
lodem szklanki przelać wszystkie składniki. Szklankę udekorować plasterkiem
pomarańczy.Jeżeli ktoś woli słabsze
drinki, można wybrać większą szklankę, a całość, podobnie jak w Americano, dopełnić
wodą gazowaną.Alla salute!