Wykonanie
Pogoda za oknem nie zachęca do przygotowywania zimnych
drinków.Czas więc poeksperymentować z
drinkami na ciepło.W
drinku użyto
likieru Baileys. To jeden z popularniejszych
likierów świata. Jego receptura opiera się na
śmietanie i irlandzkiej
whisky. Zgodnie z informacją producenta,
mleko potrzebne do produkcji
likieru pochodzi wyłącznie od około 40 tys. wyselekcjonowanych krów, hodowanych na 1,5 tys. irlandzkich farm.Jako ciekawostkę można wskazać, iż
likier został wyprodukowany dopiero w 1974 r. Zyskał w krótkim czasie tak wielką popularność, iż Irlandia była zmuszona zacząć importować produkty mleczarskie, gdyż w krótkim czasie ponad połowa rodzimych zapasów była zużywana na produkcję
likieru. Ciekawa metoda na poradzenie sobie z kwotami mlecznymi ;)Składniki:150 ml ciepłego, niegorącego
mleka20ml
wódki orzechowej
cynamon do dekoracjiPrzygotowanie
drinka jest bardzo proste. Wszystkie składniki przelać do shakera i krótko wstrząsnąć. Przelać do szklanki do
kawy po irlandzku i udekorować odrobiną
cynamonu.