ßßß Cookit - przepis na Receptura na Eliksir Dekokt Raffarda Białego

Receptura na Eliksir Dekokt Raffarda Białego

nazwa

Wykonanie

Raffard Biały, słynny mag z dawnych czasów, opracował ten dekokt dla wojowników, którzy przed wiekami zdobywali nowy świat dla ludzi.
Do tego drinka użyłem odkrycia tego miesiąca - Sambuco. To pochodzący z Włoch likier anyżkowo-owocowo-ziołowy, zawierający zazwyczaj 40% alkoholu. Jest produkowany na bazie anyżu gwiaździstego, kopru włoskiego, lukrecji oraz soków.
Mętnienie i biały kolor powstający przy rozcieńczaniu Sambuci wodą spowodowany jest zawartością anetolu - nierozpuszczającego się w wodzie związku chemicznego pochodzącego z anyżu. W nierozcieńczonego Sambuco zawartość etanolu jest na tyle wysoka, że cały zawarty w niej anetol jest rozpuszczony, bądź tworzy krople o rozmiarach zbyt małych, by rozpraszać światło. W wyniku rozcieńczenia, hydrofobowy anetol wytrąca się w postaci kropel o rozmiarach do 3 mikrometrów tworząc mętną i względnie trwałą (nie ulegającą dalszej koalescencji) emulsję.
Magia, jak w Białej Mewie ;)
Składniki:
50 ml Sambuco
sok z ćwiartki cytryny
25 ml grenadyny
woda mineralna
lód
Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem przelać Sambuco i sok z cytryny. Dopełnić całość wodą mineralną i lekko zamieszać - wtedy drink zacznie mętnieć. Energicznie wlać grenadynę - ze względu na swoją gęstość stworzy efektowny efekt rozwarstwienia z mętnym likierem.
Łączyć z innymi eliksirami tylko odpowiedzialnie :)
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/03/receptura-na-eliksir-dekokt-raffarda.html