Wykonanie
Dostałem prezent - Butelkę Southern Comfort, zwanego też The Grand Old
Drink of the South.To najstarsza i największa
marka likierów w Stanach Zjednoczonych, której początkikryją mroki historii ;).Według pewnych źródeł,
likier i jego recepturę przywiózł do Nowego Świata, a dokładniej XIX-wiecznego Nowego Orleanu, Francuz Jean Lafite. Pewne jest, iż spopularyzował go nowoorleański barman Martin Wilkes Heron. W tamtych czasach
whiskey miało jeszcze bardzo ostry smak - udało uzyskać się na jego bazie trunek, złagodzony
owocami i
przyprawami.Receptura Southern Comfort jest pilnie strzeżona. Dawniej jego podstawą był bourbon. Dzisiaj jest to raczej neutralny
alkohol o najwyższej jakości, z dodatkiem
owoców, w tym z
brzoskwini i
cytrusów oraz ok. setki
ziół i przypraw prawdopodobnie macerowanych w
whiskey. Gotowy
likier dojrzewa jeszcze ok. 6 miesięcy w beczkach, aby wszystkie składniki harmonijnie się połączyły.Southern Comfort można pić na wiele sposobów: lekko schłodzony w kieliszku do
likieru, on the rocks, jako long
drink z
lodem i
sokiem pomarańczowym, colą lub ginger ale.Poniżej przepis na jego bardzo fajne zastosowanie go w
drinku :)Florida ComfortSkładniki:50 ml Southern Comfort20 ml
soku cytrynowego20 ml grenadyny100 ml
soku pomarańczowegoSkładniki dobrze wstrząsnąć w shakerze z kostkami
lodu i przelać do wysokiej szklanki na kilka kostek
lodu. Udekorować plasterkiem
cytryny i miechunką i dać się przenieść smakowi Southern Comfort na amerykańskie południe początku drugiej połowy XIX wieku :)