Wykonanie
Serki ołomunieckie, czyli olomoucké tvarůžky lub olomoucké syrečky, wytwarzane są w Lošticach w
kraju ołomunieckim. Charakteryzują się naprawdę silną wonią i woskowożółtą barwą. Są jednym z nielicznych czeskich
serów o silnym, przenikliwym zapachu. Oprócz
soli nie dodaje się do
twarogu żadnych innych sztucznych dodatków i konserwantów. Należą do żywności dietetycznej z uwagi na bardzo niską zawartość tłuszczu - około 1%. Naprawdę, to jeden z nielicznych
serów, o których można z ręką na
sercu powiedzieć, że śmierdzą niemiłosiernie - po otwarciu opakowania aż mi
łezki poszły ;) Nasz
serek był dwa tygodnie przed datą przydatności do spożycia - na czeskiej stronie znalazłem, że najlepszy jest 2-3 tygodnie po dacie wskazanej na opakowaniu, ale ja to taki odważny nie jestem... Warto się przemóc - po upieczeniu jest wyborny :) Do kupienia
serek np. w
sieci Kaufland.
Serek pokroić lub pokruszyć i rozsypać po kromce
bagietki lub rohlika. Na jedną kromkę wystarczą trzy małe kawałki, ponieważ
serek puchnie w czasie zapiekania. Posypać
słodką papryką lub
kminkiem. Zapiec aż
ser wybąbluje - w czasie zapiekania
serek nieco puchnie i tworzy spore pęcherze. Podawać gorące.