ßßß Cookit - przepis na Topinky se olomoucké syrečky - serek (twarożek) ołomuniecki - jak to się je?

Topinky se olomoucké syrečky - serek (twarożek) ołomuniecki - jak to się je?

nazwa

Wykonanie

Serki ołomunieckie, czyli olomoucké tvarůžky lub olomoucké syrečky, wytwarzane są w Lošticach w kraju ołomunieckim. Charakteryzują się naprawdę silną wonią i woskowożółtą barwą. Są jednym z nielicznych czeskich serów o silnym, przenikliwym zapachu. Oprócz soli nie dodaje się do twarogu żadnych innych sztucznych dodatków i konserwantów. Należą do żywności dietetycznej z uwagi na bardzo niską zawartość tłuszczu - około 1%. Naprawdę, to jeden z nielicznych serów, o których można z ręką na sercu powiedzieć, że śmierdzą niemiłosiernie - po otwarciu opakowania aż mi łezki poszły ;) Nasz serek był dwa tygodnie przed datą przydatności do spożycia - na czeskiej stronie znalazłem, że najlepszy jest 2-3 tygodnie po dacie wskazanej na opakowaniu, ale ja to taki odważny nie jestem... Warto się przemóc - po upieczeniu jest wyborny :) Do kupienia serek np. w sieci Kaufland.
Serek pokroić lub pokruszyć i rozsypać po kromce bagietki lub rohlika. Na jedną kromkę wystarczą trzy małe kawałki, ponieważ serek puchnie w czasie zapiekania. Posypać słodką papryką lub kminkiem. Zapiec aż ser wybąbluje - w czasie zapiekania serek nieco puchnie i tworzy spore pęcherze. Podawać gorące.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2015/03/topinky-se-olomoucke-syrecky-serek.html