ßßß Cookit - przepis na Domowy krem kokosowy/ homemade coconut spread

Domowy krem kokosowy/ homemade coconut spread

nazwa

Wykonanie

Ach, te domowe smarowidła...nie dość że przepyszne, to jeszcze zdrowe, bo naturalne, bez chemii i utwardzaczy. Tym razem do blendera zapakowałam kokos, dodałam kilka składników dla lepszej konsystencji... i wyszło takie o to cudo. Znacie batona Bounty, prawda? No właśnie ;) Ten krem smakuje dokładnie jak jego kokosowy środek- niebiańsko!
Polecam do smarowania kanapek, jako dodatek do owsianek( w kakaowych najsmaczniej) czy nadzienie naleśników.
Oh, I love homemade spreads so much... not only dealicious, but also healthy, because couse are natural, without chemicals or trans-fats. This time I put in my food processor coconut, added a few ingredients for better texture... and it appered to be wonderful. You know Bounty candy-bar? Exactly ;) This spread tastes just like its coconut filling- amazing!
Perfect on sandwiches, with oatmeal(chocolate the best) or crepes stuffing.
Składniki( 1 słoiczek)/ ingredients (1 small jar)
-150 g wiórek kokosowych/ 5oz shradded coconut
-syrop klonowy(opcjonalnie miód)/ marple syrup(honey optionaly)
-śmietanka kremówka/ sweet cream
W blenderze umieścić wiórki koksowe, dodać łyżkę syropu klonowego i 2 łyżki kremówki. Miksować, aż masa stanie się kremowa( to będzie wymagało cierpliwości i kilku przerw na oddech dla blendera). Można dodać więcej syropu, lub śmietanki, aby masa była słodsza lub bardziej płynna.
Put coconut in food processor, add 1 Tbls marple syrup and 2 Tbls sweet cream. Blend, until liquid (it may recquire patience). You can add more syrup or sweet cream to make spread more sweeter or more smooth.
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2012/10/niebiansko-pyszny-krem.html