Wykonanie
Przepis na
ciasteczka piwne dostałam od przyjaciółki, która też dostała go od pewnej Pani nauczycielki, dlatego nazwałam je
ciasteczkami "Pani Frał" (na cześć nauczycielskiego
grona, które pozdrawiam :) W każdym razie przepis jest prosty, składników jest mało, a
ciasteczka są po prostu pyszne. Przypominają trochę
ciasto francuskie. Polecam każdemu :)Składniki:1 kostka
margaryny (czyli 250g)½ szklanki
jasnego piwa2 ½ szklanki
mąki (+ ½ szklanki do podsypania)ok. 250g
marmolady (twardej)
Margarynę rozpuszczamy, dodajemy
piwo i 2 ½ szklanki
mąki.
Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie urywamy po kawałeczku ciasta i wałkujemy dość cienko ( tj. na grubość około 3mm), podsypując
mąką.
Z ciasta wykrawamy nożem lub radełkiem kwadraty lub prostokąty, z których formujemy różne kształty, nakładając na nie
marmoladę, koniecznie twardą, gdyż miękka może nam spłynąć z
ciasteczek podczas pieczenia. Polecam nakładanie
marmolady szprycą, gdyż jest szybsze i łatwiejsze. Jeśli nie masz szprycy, użyj do tego celu mocnego woreczka :)
Ja część
ciasteczek wycięłam radełkiem, inne zawinęłam w koperty, na pół i pod ukosem. Wszystko zależy od fantazji danego cukiermistrza, czyli w tym wypadku Ciebie :)
Gotowe
ciasteczka układamy na pergaminie i pieczemy na jasno złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180C.
Pozdrawiam i smacznego życzę :)R E K L A M A