Wykonanie
Pina colada jest jednym z moich ulubionych koktajli
owocowych. Najprostsze połączenie
ananasa i
kokosa, kilka kostek
lodu, wysoka szklanka, słomka, palemka lub parasolka i czuję się jak na egzotycznych wakacjach. Ach, jeszcze dwa, niezbędne do uzyskania takiego poczucia składniki, to upał (od kilku dni nie ma z tym problemów, przynajmniej w Białymstoku) i umiejętność wyłączenia się/wyciszenia dobiegających odgłosów miasta. Bo mimo wszystko sygnały przejeżdżających karetek, policji, szum samochodów, sąsiad robiący remont i wwiercający się wiertarką w ścianę, przez kilka godzin, z godnym podziwu
uporem oraz ogólnie rozumiany hałas nie kojarzą mi się z wakacjami. Ani egzotycznymi, ani żadnymi innymi. Ale do rzeczy. Jak zrobić
ananasowo-
kokosowy koktajl, czyli
pina coladę? Otóż bardzo prosto.A i jeszcze jedno. Jeśli lubicie smak
pina colady, polecam domowe
lody pina colada .- 400 ml.
mleczka kokosowego- 350 g. świeżego, obranego
ananasa- opcjonalnie 2 łyżki
wiórków kokosowych- kilka kostek
loduMleko kokosowe oraz pokrojony na kawałki
ananas wrzucamy do blendera i miksujemy do czasu, aż masa będzie jednolita. Przelewamy do szklanek, dodajemy kostki
lodu, a każdy koktajl posypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi.Smacznego!