Wykonanie

Korciło mnie od dłuższego czasu, żeby zrobić swój własny
ser biały, a zupełnie nie pamiętałam jak robiła go Babcia... Poczytałam trochę, popytałam pań na bazarze i udało się, zrobiłam własny
biały ser!Składniki:1/2 l
zsiadłego mleka (ja miałam z wiejskiego
mleka)2 l świeżego
mleka niepasteryzowanego
Mleko świeże podgrzałam do takiej temperatury, że nie mogłam włożyć do niego palca (jeszcze nie dorobiłam się termometru i nie wiem jaka to była temperatura :). Wlałam do gorącego
mleka mleko zsiadłe, zamieszałam, przykryłam ściereczką i odstawiłam na noc, żeby się zsiadło. Rano
mleko znowu podgrzałam do takiej temperatury, że nie można włożyć palca i takie ciepłe wylałam na sitko wyłożone gazą. Po tym jak większość
serwatki ściekła, zawinęłam
ser gazą, nakryłam talerzykiem obciążonym słoikiem z powidłami i już po 30 minutach mój
serek był gotowy!Z podanych składników uzyskałam 370g
białego sera, z którego niezwłocznie zrobiłam
Twarożek mojej Babci .Smacznego!