ßßß Cookit - przepis na Biały ser własnej produkcji

Biały ser własnej produkcji

nazwa

Wykonanie

Korciło mnie od dłuższego czasu, żeby zrobić swój własny ser biały, a zupełnie nie pamiętałam jak robiła go Babcia... Poczytałam trochę, popytałam pań na bazarze i udało się, zrobiłam własny biały ser!
Składniki:
1/2 l zsiadłego mleka (ja miałam z wiejskiego mleka)
2 l świeżego mleka niepasteryzowanego
Mleko świeże podgrzałam do takiej temperatury, że nie mogłam włożyć do niego palca (jeszcze nie dorobiłam się termometru i nie wiem jaka to była temperatura :). Wlałam do gorącego mleka mleko zsiadłe, zamieszałam, przykryłam ściereczką i odstawiłam na noc, żeby się zsiadło. Rano mleko znowu podgrzałam do takiej temperatury, że nie można włożyć palca i takie ciepłe wylałam na sitko wyłożone gazą. Po tym jak większość serwatki ściekła, zawinęłam ser gazą, nakryłam talerzykiem obciążonym słoikiem z powidłami i już po 30 minutach mój serek był gotowy!
Z podanych składników uzyskałam 370g białego sera, z którego niezwłocznie zrobiłam Twarożek mojej Babci .
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/11/biay-ser-wasnej-produkcji.html