Wykonanie
Nie wiem dlaczego, ale całe życie myślałam, że zrobienie bezików jest trudne. Kilka dni temu zostało mi kilka
białek, a że nie lubię niczego wyrzucać postanowiłam zaryzykować i je wykorzystać. Wyszły dokładnie takie jak lubię chrupiące na zewnątrz i odrobinę ciągnące w środku. Po prostu pyszne. Teraz wiem, że to dziecinnie proste i na pewno
będę je robić częściej.potrzebne składniki:4
białka,1 szklanka
cukru,1
cukier waniliowy,1 łyżka
mąki ziemniaczanej,1 szczypta
soli,1 łyżeczka
kawy mielonej.
Białka z
solą ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy
cukier i
cukier waniliowy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
cukru, następnie dodajemy
mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy i dzielimy pianę na 2 części, do jednej dodajemy
kawę i mieszamy.Pianę nakładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 1 , 5-2 godziny w temperaturze 100 stopni. Zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku.

