ßßß
Składniki (6 sztuk):opakowanie ciasta francuskiego (275 g)6 połówek moreli1 jajko1 łyżka cukru pudru6 łyżeczek marcepanuPiekarnik nagrzać do temperatury 225 stopni.Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 dużych kwadratów o boku 12-15 cm. Kwadraty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym z nich zrobić cztery 5 cm nacięcia od rogu po przekątnej w kierunku środka. Świeże morele obrać, przekroić na pół i pozbawić pestki; morele z puszki odsączyć z zalewy. Z masy marcepanowej uformować "wałeczki" przypominające wielkością i kształtem pestki moreli.W miejsce pestki w owocu umieścić marcepan i ułożyć na środku kwadratu z ciasta (marcepanem do dołu). Co drugi wierzchołek trójkątów powstałych po nacięciu ciasta zagiąć do środka i połączyć razem na moreli. Ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 225 stopni przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej, aż się ładnie zezłocą (około 3 minuty). Po wyjęciu z piekarnika ułożyć na kratce, chwilkę przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.Smacznego :-)