Wykonanie
Z pewnością nie każdy z Was lubi lub też ma ochotę piec
chleby na drożdżach. Oczywiście alternatywą są te na zakwasie, ale nie każdy jest w posiadaniu zakwasu, a jego samodzielne wyhodowanie to nie kwestia chwili.Niezależnie od wszystkiego oba wyżej wymienione typy
pieczywa mają wspólną cechę - ich sprzymierzeńcem jest czas. Ich, ale nie naszym. Tylko wtedy gdy poświecimy im wystarczająco dużo czasu odwdzięczą się nam smakiem, zapachem i wyglądem. Niestety nie zawsze dysponujemy wystarczającą ilością czasu, aby przygotować pyszny bochenek
drożdżowego pieczywa, co wcale nie oznacza, że musimy z
chleba zrezygnować. W takich wypadkach to właśnie
pieczywo na sodzie jest naszym sprzymierzeńcem. Nie wymaga wyrabiania i wyrastania, jego przygotowanie nie zajmuje wiele więcej czasu niż czas, który
chleb spędzi w piekarniku. Dzięki takim
chlebom możemy cieszyć się świeżym
pieczywem o wschodzie słońca, nie wstając o takiej
porze jak piekarze :-)Na moim blogu możecie już zobaczyć
chleb przygotowany z użyciem
sody, teraz
pora na drugi. Moim zdaniem jest zdecydowanie smaczniejszy, przygotowany z
ciemnym piwem Guinness, które dodaje mu charakteru i niebanalnego smaku.

Składniki:200 g
mąki pszennej550 g
mąki pszennej razowej2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
soli2 łyżki
brązowego cukru300 ml
piwa Guinness220 ml
maślankiWszystkie składniki dokładnie wymieszać, z ciasta uformować wałek o długości formy do pieczenia. Natłuścić formę i umieścić w niej ciasto. Przykryć ściereczką.Nagrzać piekarnik do temp. 230 stopni,a gdy ten osiągnie właściwą temperaturę umieścić formę w piecu i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika gotowy
chleb powinien wydawać głuchy odgłos podczas opukiwania go od
spodu. Przed jedzeniem wystudzić bochenek na kratce.Smacznego :-)Inspiracja: Paul Hollywood's BreadZapraszam na inny wypiek z
sodą: