Wykonanie
Domowy
budyń jest bardzo prosty w przygotowaniu. Może nie tak prosty, jak ten z
torebki, ale o ile zdrowszy. Oczywiście, jeżeli można mówić o zdrowych deserach ;-) Zapraszam na
Budyń karmelowy .Składniki:350ml
mleka 3,2%60g
cukru20g
mąki ziemniaczanejSyrop jagodowyPłatki migdałoweWykonanie:Do 250ml
mleka dodajemy 20g
cukru i podgrzewamy (
mleko musi być gorące). Do rondelka z grubym dnem wsypujemy resztę
cukru, stawiamy na palniku i czekamy, aż
cukier się skarmelizuje. Nie wolno go spalić, bo
budyń wyjdzie gorzki. Do
bursztynowego cukru ostrożnie (!) wlewamy gorące
mleko. Gotujemy ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczeni karmelu. Na koniec, maleńką strużką, dolewamy
mąkę ziemniaczana rozpuszczoną w reszcie
mleka. Mieszając doprowadzamy do zagotowania.Wlewamy do salaterek, polewamy
syropem i posypujemy
płatkami migdałowymi.


