Wykonanie
            Bardzo lubię smak i aromat 
wanilii w najróżniejszych deserach. W koperkowej kuchni zawsze jest ekstrakt 
waniliowy. Można kupić go w sklepie, albo za dużo mniejsze pieniądze zrobić w domu. To naprawdę nie jest skomplikowane, 
laskę wanilii zalewamy 
alkoholem i czekamy, a Ekstrakt 
waniliowy robi się sam.Składniki:4 
laski wanilii300ml 
wódkiWykonanie:
Laski wanilii nacinamy wzdłuż , ale nie przecinając ich do końca. Wkładamy do ciemnej butelki i zalewamy 
wódką. Zakręcamy i odstawiamy na co najmniej 4-6 tygodni. Co parę dni możemy lekko wstrząsnąć butelką. Gotowy ekstrakt przelewamy przez sito, lub gazę i trzymamy w ciemnej butelce. Dodajemy do ulubionych deserów zamiast sztucznych 
aromatów waniliowych, czy raczej wanilinowych :) Możemy go przechowywać nawet kilka lat.


