Wykonanie

Na zimowy wieczór proponuję smoothie z
kaki, zwanego również pokarmem bogów. Dla mnie
owoc ten najlepiej smakuje jako deser, na surowo z odrobiną ubitej
śmietany (dla przełamania
słodyczy), gdy jest odpowiednio dojrzały: słodki, miękki i pysznie “galaretowaty”)
Owoce kaki są dość słodkie, a przez to kaloryczne. Poza
słodyczą posiadają również duże wartości odżywcze: są bogate w witaminę A i C, błonnik, wapń, a także potas. Mają ponadto działanie przeciwutleniające i energetyzujące, to ostatnie szczególnie ważne w przypadku przemęczenia, zapracowania, stresu czy dużego wysiłku fizycznego. Przy tylu dobrodziejstwach, aż grzechem byłoby nie włączyć go naszej diety w okresie zimy.
Kaki doskonale nadaje się na wszelkiego rodzaju koktajle, jego galaretowata struktura, po rozdrobnieniu blenderem, nadaje smoothie
absolutną aksamitność i zarazem odpowiednią konsystencję.Zapraszam na energetyzujący smoothie z
kaki,
wanilii i soku z noni.Składniki na 1 porcję:1 dojrzały
owoc kaki¼
laski wanilii( same ziarenka)2 łyżki gęstego
mleczka kokosowego1 szklanka mleczka
migdałowego ( u mnie normalne)⅛ łyżeczki cynamonu/domowej
przyprawy piernikowej50 ml soku z noni Oleofarmparę kostek
loduOwoc kaki myjemy, przecinamy na pół i obieramy ze skórki. W przypadku odpowiednio dojrzałego
owocu, wystarczy tylko odpowiednio pociągnąć za ogonek, a skórka sama się zsunie, odsłaniając słodki miąższ.
Owoc kaki wraz z ziarenkami
wanilii wrzucamy do blendera i rozdrabniamy, dodajemy
mleczko kokosowe,
migdałowe, sok z noni i miksujemy do połączenia się składników.Smoothie wlewamy do szklanki i dodajemy kostki
lodu( jeśli lubimy) i energetyzujemy się)

